Preekstoelen.com

Evangelisch-reformierte Kirchengemeinde

Bremen-Blumenthal

Deze preekstoel stamt uit 1585 en is de oudste van alle preekstoelen die nog in Bremen bewaard zijn gebleven. Schipper Arend Steengrave kocht het in 1757 (waarschijnlijk in Nederland) om het aan deze kerk te geven.

De achthoekige preekstoel heeft vier zijden die versierd zijn met houtsnijwerk. Deze achthoek is een veel voorkomende vorm bij preekstoelen, doopvonten en kerkgebouwen.
Het cijfer ACHT werd beschouwd als een symbool van Gods perfectie. Op deze manier kon ze worden verbonden met het bijbelse beeld van de "Heilige Stad van God", die naar mensen neerdaalt.
De sierlijke preekstoel is als een 'versierde bruid' en de preek die erop wordt gehouden is om de stem van God te verkondigen.

Op het eerste gezicht herkennen we de kleuren waarmee deze zwarte preekstoel is versierd als GOUD, ROOD en GROEN. Alle drie de kleuren stralen een metaal-achtige glans uit. De oude schilders gebruikten vaak deze zogenaamde glans-kleuren om iets onaards, goddelijks uit te drukken. De vierzijdige edelstenen in de bogen (hier: rode robijnen en groene smaragden) behoren tot de versiering van het hemelse Jeruzalem in de Openbaring van Johannes.

Net als andere symbolen zijn kleuren dubbelzinnig. ROOD kan liefde aanduiden, maar ook agressie, vernietiging - woede is ook rood! GROEN betekent groei en leven - maar de oorspronkelijke moeder natuur kan ook leven verslinden. Het GEEL, de basiskleur van goud, wordt ook ervaren als de kleur van de ziekte. In de oude kunst was GOUD echter altijd de kleur van Gods heiligheid en Zijn gaven aan mensen.
De bloem- en fruitbekers vertegenwoordigen een tuin die bij de Heilige Stad hoort, "Gods huis bij de mensen". Bloemen van liefde en vruchten van geloof bloeien erin.

Vraag aan onze bezoekers:
Binnen de Evangelisch-Gereformeerde Kerkgemeenschap in Bremen-Blumenthal is men op zoek naar nadere informatie over deze prachtige preekstoel uit 1585:
Wie weet waarvandaan deze preekstoel kwam, wat de geschiedenis ervan is, of er nog soortgelijke preekstoelen zijn en waar deze zich bevinden. Uw reactie is bij ons van harte welkom!

Deel deze preekstoel

Duitsland

Bremen-Blumenthal

Adres:
Landrat-Christians-Straße 78

Bezocht:
in 2020
Website:
Open hier
Fotograaf:
Peter Ramsauer
Bouwjaar:
t/m 16e eeuw
Tags:
Hangend
Renaissance
hout