Preekstoelen.com

Grote Kerk

Vianen

In 1327 wordt de voorganger van de huidige kerk gebouwd op kosten van Willem van Duvenvoorde, die toen de rijkste man van Holland was. In 1540 brandt die grotendeels af. Men start vrijwel onmiddellijk met de herbouw onder leiding van bouwmeester Cornelis Frederiksz van der Gouwe. Het koor wordt verhoogd en de dwarsbeuken (transepten) worden gebouwd. De ramen worden sterk vergroot, maar voor een deel tijdens of vrij snel na de bouw weer verkleind, wat vooral aan de buitenkant nog goed te zien is.
Na 1540 hebben geen ingrijpende verbouwingen meer plaatsgevonden. Op 25 september 1566 werden door Hendrik van Brederode de beelden uit de kerk verwijderd en kwam het gebouw in handen van de aanhangers van de Reformatie.
HERENBANK
De bank dateert uit 1624 en is gebouwd voor Johan Wolfert van Brederode en zijn eerste echtgenote Anna Johanna van Nassau-Siegen. Hun wapens zijn boven de bank aangebracht. De spreuk ANTES MEUROTO QUE MUDADO is een soort verzetsspreuk uit de 80-jarige oorlog en betekent: liever dood dan veranderd.
KANSEL
Deze dateert uit dezelfde periode als de Herenbank en is één van de oudste in de Vijfheerenlanden.

Deel deze preekstoel

Nederland

Vianen

Adres:
Korte Kerkstraat 1

Bezocht:
in 2016
Website:
Open hier
Bouwjaar:
17e eeuw
Tags:
Aangebouwd
Barok
hout
Volgende preekstoel:
Nederlands Hervormde Kerk uit Vierhuizen
Vorige preekstoel:
St Pauluskerk uit Vaals